Consultanta rapida: 0767 280 280
Contul tău Finaqua
|
0
0%
Importanța apei și a hidratării din viața tuturor românilor

Importanța apei în
organism

Deși „banală”, ea poate face diferența dintre o viață în care doar
 
 
 
De-a lungul unei vieți, o persoană de
statură normală ar trebui să bea
aproximativ 90.000 de litri de apă. Asta
înseamnă 600 de căzi pline. În realitate,
importanța apei este un subiect străin de
noi și abia reușim să atingem pragul
minim de 60.000 de litri de apă necesari
pentru a trăi fără probleme măcar 80 de
ani. Cei 30.000 de litri rămași și „refuzați”
cu ardoare ar putea face, însă, diferența
dintre un corp care „trăiește de pe o zi
pe alta” și un organism energic, sănătos,
plin de potențial.
supraviețuim și o viață
în care trăim cu
adevărat
Încă din momentul în care ne naștem, hrana pe care o consumăm este lichidă, iar de aici observăm deja importanța apei. Fiecare dintre cele 30 de miliarde de celule ale corpului nostru au nevoie de hrană și hidratare pentru a funcționa optim. Iar apa le hrănește pe majoritatea dintre ele. Fără apă, în maximum 3 zile am deveni istorie.

Importanța apei și
circuitul acesteia în
organismul uman

Începând cu momentul în care o înghițim și până la eliminarea ei, apa străbate fiecare cotlon al organismului, fiecare celulă, fiecare milimetru din noi. Traseul e simplu. Odată intrată în cavitatea bucală, apa alunecă în esofag, ajunge în stomac, apoi pornește spre intestinul subțire și intestinul gros și, în final, intră în sânge, de unde călătorește în tot corpul. Importanța apei este, astfel, crucială, deoarece aceasta pune umărul la buna funcționare a tuturor funcțiilor organismului.

Suntem apă,
iar apa este
suportul vieții

Gasim apă peste tot, chiar și pe Marte. Noi, oamenii, suntem peste 70% formați din apă. Apă care se elimină și care trebuie înlocuită dacă ne dorim să funcționăm optim. Prin importanța apei, acest combustibil primit cadou de la Natură, ea ajută organele vitale să funcționeze 24/24, să lupte pentru noi, în timp ce noi ne bucurăm de viață. Apa ajută la digestie, circulația sângelui, oxigenare, absorbția nutrienților, ne curăță organismul de toxine și ne ajută să le eliminăm mai ușor.
Creierul, sângele
și rinichii
83%
apă
Globii
oculari
95%
apă
 
Mușchii
75%
apă
 
Plămânii
86%
apă
Importanța
apei
Ce se întâmplă atunci
când corpul nu primește
suficientă apă?
Organismul nu își va
putea menține
temperatura corect
Vei avea gura uscată,
ochii încețoșați sau nas
uscat
Cartilajele articulare
vor fi afectate de
artroză
Țesuturile interne nu vor mai putea proteja organismul
Vei avea probleme digestive pentru că organismul nu va putea elimina corect toxinele
Rinichii se vor forța să lupte cu toxinele și, într-un final, vor „arunca prosopul”
Mineralele, nutrienții și vitaminele nu vor mai ajunge unde trebuie
Celulele vor primi nutrienți și oxigen cu porția, adică insuficient

„2 litri pe zi” sau
„măcar“ 2 litri pe zi”?

Greutatea
corporală
Cantitatea de apă necesară
zilnic pentru hidratare
Același spot publicitar și îndemn public auzit de fiecare dintre noi la radio, televizor sau de la specialiști este regula celor 2 litri de apă pe zi.

În realitate, acești 2 litri de apă pe zi sunt doar cantitatea minimă de apă care ar trebui consumată de un adult sănătos. Vei putea să consumi 1.8 litri de apă și un ceai? Nu, cei 2 litri de apă sunt obligatorii. Dar nici măcar această cantitate nu este suficientă sau optimă pentru fiecare dintre noi. Asta pentru că, de fapt, cantitatea MINIMĂ optimă pentru funcționarea organismului este de 3 litri pentru un adult care are între 50 și 60 de kilograme. Apoi, la fiecare 20 de kilograme, mai adăugăm câte un litru, până vom ajunge la 5 litri, maximul de apă de care are nevoie organismul uman.
50 kg
60 kg
70 kg
80 kg
90 kg
100+ kg
3.000 ml
3.000 ml
3.500 ml
4.000 ml
4.500 ml
5.000 ml

De la general la particular, apa hidratează în funcție de mai mulți factori

Știm, pare mult. Și complicat. Mai ales că nu doar greutatea corporală influențează cantitatea de apă necesară pentru a funcționa optim. Stilul de viață, nivelul de activitate fizică și chiar și temperaturile de afară vor dicta importanța apei și cât de multă e bine să bei pentru a-ți menține sănătatea. Constant, organismul nostru pierde apă. Eliminarea se face pe cale naturală, prin transpirație și chiar și atunci când respirăm, prin expirarea aerului. În fiecare secundă, chiar și când stăm și ne relaxăm la un film, pierdem apă.
Câtă apă ar trebui să bem în funcție de anotimp?
Vara
Pentru că activitatea fizică nu este atât de intensă și temperaturile nu sunt foarte ridicate, în timpul iernii, organismul se descurcă cu un minim de 3 litri de apă, zilnic. Totuși, deshidratarea poate apărea și la temperaturi foarte scăzute, când organismul luptă să își mențină temperatura. De aceea, în drumeții, e bine să ai tot timpul apă cu tine.
Iarna
În timpul verii, doar prin transpirație și alte procese necesare menținerii funcțiilor organismului, „pierdem” zilnic cel puțin 1,5 litri de apă. Transpirația e la ordinea zilei și, fără ea, nu am putea să ne menținem temperatura corpului. Dacă afară sunt mai multe grade, vom transpira mai mult și, implicit, vom elimina mai multă apă, apă pe care va trebui să o „punem la loc”.
Câtă apă ar trebui să bem în funcție de vârstă?
Organismul celor mici are în compoziție mai multă apă decât organismul unei persoane adulte. Tocmai de aceea, deși sună ciudat, copiii trebuie să bea mai multă apă decât adulții, raportat la masa corporală. Până la 6 luni de viață, apa nu este necesară. Ulteriori, importanța apei devine vitală, motiv pentru care recomandăm consumul de apă, neapărat cu pH neutru, până la vârsta de doi ani.
În schimb, la persoanele adulte, regula este mult mai simplă, iar consumul de apă este direct proporțional cu greutatea corporală. Ulterior, cu înaintarea în vârstă, organismul va avea în compoziție tot mai puțină apă pe care o va pierde foarte repede, motiv pentru care, mai ales la vârste înaintate, importanța consumului de apă devine un aspect crucial.
Copii
În funcție de vârstă, cantitatea de apă necesară hidratării poate varia de la 1,3 litri pe zi pentru copiii de până la 3 ani și poate ajunge la 2,6 litri pe zi la copiii de peste 14 ani.
Adulți
În funcție de greutatea corporală, minimul necesar este de 3 litri pe zi pentru persoanele care au 50 de kilograme, la care adăugăm câte 1 litru la fiecare 5 kilograme în plus.
Persoane în vârstă
Indiferent cât sunt de înaintate în vârstă sau ce greutate au, persoanele trecute de 60 de ani trebuie să bea zilnic minimum 3 litri de apă pe zi pentru ca organele vitale să funcționeze optim.
Importanța apei în funcție de stilul de viață
Antrenamente de
intensitate minimă
O persoană sedentară sau care face foarte puțin sport nu trebuie să „socotească la milimetru” câți litri de apă trebuie să bea. În acest caz, e suficient să îți stabilești nevoia de hidratare în funcție de greutatea corporală.
Antrenamente de
intensitate medie
În cazul antrenamentelor periodice la sală sau alte tipuri de activități de intensitate medie care durează aproximativ o oră, recomandăm ca în zilele în care practici sport, să adaugi la consumul zilnic încă un litru de apă.
Antrenamente
de performanță
Sportivii de performanță ajung să consume chiar și peste 3 litri de apă numai în timpul unei sesiuni de antrenament. Și nu orice apă, ci apă microstructurată care hidratează la nivel celular, pentru performanțe mai bune.

Scenariul zilnic de hidratare sănătoasă

Cei 3 litri de apă minimi recomandați (sau cele 12 pahare de 250 de ml)
Primul pahar
Primele ore ale zilei sunt cele mai importante pentru a da startul unei hidratări corecte. Corpul se trezește după 8 ore în care nu a primit apă și are nevoie de un boost de H2O pentru a-și pune motoarele în funcțiune. Așa că, primul pahar bea-l chiar când te-ai trezit.
Al 2-lea pahar
Până când ai trecut prin toate tabieturile de dimineață, hidratarea trebuie să rămână unul dintre obiectivele principale ale startului zilei. Până la micul dejun, asigură-te că reușești să mai bei încă un pahar de apă. Deja ai consumat 0.5 litri de apă, iar ziua nici nu a început bine.
Al 3-lea pahar
După micul dejun este obligatoriu să te hidratezi deoarece organismul tău are nevoie de apă pentru a procesa mâncarea și pentru a susține efortul organelor implicate în procesarea delicioaselor bucate pe care le-ai consumat. Așa că, mai bea un pahar de apă.
Al 4-lea pahar
Recomandarea noastră este să bei câte un pahar de apă la fiecare oră. Asta înseamnă că gustarea dintre mese e bine să fie însoțită de un nou pahar de apă proaspătă și bună.
Paharele 5 și 6
A venit ora prânzului, deja ai început activitatea și ești implicat intens în programul tău normal. Nu uita că, indiferent de orele meselor sau de nivelul de activitate, nu trebuie să treacă 60 de minute fără ca organismul tău să primească un pahar de apă. În cazul prânzului, recomandarea e să bei un pahar înainte de masă și unul după.
Paharele 7-10
Dacă e zi de antrenament, e important ca în timpul mișcării să bei minim 1 litru de apă, adică patru din cele 12 pahare recomandate zilnic. Dacă antrenamentul implică și sesiuni de cardio, poți chiar să depășești această cantitate. Dacă greutatea ta corporală depășește 80 de kilograme, poți să îți dai frâu liber la hidratare! Câte o gură de apă după fiecare serie!
Paharele 11 & 12
E seară și e timpul să te răsfeți cu o cină sănătoasă. Exact ca în cazul prânzului, bea un pahar de apă înainte și după masă. În felul acesta, digestia se va face mai bine și mai repede, iar somnul tău va fi mai odihnitor.
Paharul cadou
Nu în ultimul rând, chiar înainte să te pui în pat, pregătește-ți organismul pentru cele 8 ore de somn în care nu va primi apă și dă-i un boost de hidratare cu încă un pahar de apă. Îi va ajunge peste noapte, iar a doua zi, dimineață, îți va mulțumi.
Cei 2 litri de apă pe zi sunt doar cantitatea minimă necesară organismului pentru a
rămâne în viață. Dar asta nu înseamnă că organismul tău este cel mai fericit.
Ce simte corpul tău:
Când bei suficientă apă
Când nu bei suficientă apă
Pentru că activitatea fizică nu este atât de intensă și temperaturile nu sunt foarte ridicate, în timpul iernii, organismul se descurcă cu un minim de 3 litri de apă, zilnic. Totuși, deshidratarea poate apărea și la temperaturi foarte scăzute, când organismul luptă să își mențină temperatura. De aceea, în drumeții, e bine să ai tot timpul apă cu tine.
În timpul verii, doar prin transpirație și alte procese necesare menținerii funcțiilor organismului, „pierdem” zilnic cel puțin 1,5 litri de apă. Transpirația e la ordinea zilei și, fără ea, nu am putea să ne menținem temperatura corpului. Dacă afară sunt mai multe grade, vom transpira mai mult și, implicit, vom elimina mai multă apă, apă pe care va trebui să o „punem la loc”.
Cum să îți menții nivelul optim de hidratare prin gesturi simple
Poți să le spui trucuri, lifehacks sau obiceiuri ce îți intră în mână.
Dacă le vei aplica, vei vedea cum “nivelul de sănătate” al corpului tău crește.
  • Cumpără cea mai mare sticlă de apă reutilizabilă pe care o găsești. De 1 litru dacă se poate. Umple-o cu apă și asigură-te că nu o ignori mai mult de 30 de minute. Dacă îți este greu să devii cel mai bun prieten al recipientului, pune câte unul în fiecare cameră, cumpără unul de rezervă. Asigură-te că ai mereu surse de apă aproape. Foarte important, evită sticlele din plastic. Nu doar că dăunează mediului înconjurător, dar astfel de recipiente dăunează calității apei.
  • Descarcă WaterReminder și lasă o aplicație inteligentă să te notifice când trebuie să te hidratezi. Aplicațiile vor putea fi personalizate în funcție de greutate, sex, activitate fizică sau vârstă. Deci, vei știi cu exactitate câtă apă trebuie să bei.
  • Recipient inteligent? Cumpără o cană Smart care poate calcula singură câtă apă ai băut. Fiecare golire se va aduna la total. Încearcă HydraCoach sau Equa.
  • Bea apă bună, proaspătă și sănătoasă! Așa cum pentru motorul mașinii tale alegi combustibil de cea mai bună calitate, așa și organismul tău merită o apă alcalină, antioxidantă, microstructurată și ionizată natural.
Apa este o substanță extrem de simplă, dar care are o importanță vitală,
poate chiar cea mai vitală din lume.
Pentru a înțelege importanța apei,
încearcă să te prefaci că timp de 24 de ore, nu mai există apă pe Terra.

Apa este garanția vieții.
Alege să o bei corect!